Lastig om te blijven sporten in deze periode? Ja best wel. Er is weinig om naar toe te trainen omdat de meeste sportevenementen voor volgend jaar helaas ook niet door gaan. Waar je ook voor traint ( Zo had ik gehoopt op de Zeven Heuvelenloop en die heeft ervoor gezorgd dat ik in elk geval weer een aantal weken lekker op schema zat, maar sinds bekend werd dat die toch niet door gaat merk ik dat ik in een trainingsdipjezit. Waarom zou je je helemaal in het zweet trainen als je toch nergens specifiek voor traint? Ik zit al een tijdje in die flow waardoor ik eigenlijk veel minder sport dan ik zou willen. En juist door regelmatig te sporten zit ik altijd beter in mijn vel, dus dat is een beetje een vicieuze cirkel aan het worden. Om mij heen hoor ik veel over ditzelfde probleem; mensen die toch minder sporten en daar eigenlijk van balen maar ook niet de motivatie hebben om die knop om te zetten, dus tijd om dat eens uit te pluizen en te kijken hoe deze cirkel verbroken kan worden met wat trucs:)

Waarom iets móeten?
Ik bedacht me dat het m daar juist in zit; het feit dat het moet terwijl er geen doel is. Eigenlijk kun je dit beter omdraaien. Waarom zou je een bepaalde training moéten doen als je toch nergens voor traint? Het feit dat ik geen wedstrijden heb staan betekent dus dat elke training eigenlijk een extra’tje is en dat er geen specifieke afstand gelopen hoeft te worden. Dus lekker sporten tot dat je er geen zin meer in hebt. Klinkt een stuk positiever dan dat moeten. Moeten is eigenlijk nooit goed, dus waarom zou je je dwingen?

Wandelen (of welke vorm van minder intensief bewegen dan ook) is ook goed
Ik train nergens voor dus eigenlijk is elke vorm van bewegen goed; in ‘normale’ tijden, zou ik wandelen een beetje als een extra’tje zien; leuk en gezellig om te doen maar een echt training kan ik het toch echt niet vinden. Maar het is wel bewegen dus ik keur hem in deze tijd goed.

Maak voor jezelf een aangepaste challenge
Feit dat er geen wedstrijden zijn om naar toe te trainen of dat de zomer nog ver weg is betekent niet dat je geen ander, aangepast doel aan deze tijd kan stellen voor jezelf. Zelf heb ik deze bedacht: elke zondag ren ik in elk geval een lange afstand (10km +) en verder probeer ik elke dag 5000 stappen te zetten. Best te doen voor mij en hiermee leg ik de lat in elk geval niet zo hoog waarmee het makkelijker vol te houden is.

Denk niet teveel na over sporten
Misschien een vreemde maar hij helpt mij wel: hoe langer je nadenkt over een training of waarom je wel of niet zou gaan, hoe waarschijnlijker het is dat je redenen vindt om niet te gaan en ook daadwerkelijk niet gaat. Voel je je even een aandrang om te gaan (al komt die vanuit je tenen)? Ga gewoon meteen. Op gevoel afgaan is altijd een goede raadgever:)

Mis jij ook wat motivatie op dit moment? Hoe ga je daar mee om, heb je nog andere tips?

Share: