Hoe kun je je Garmin horloge inzetten om je mentale welzijn te monitoren/verbeteren?

Hoewel er natuurlijk een hoop geschreven is over je fysieke gezondheid die je kan monitoren met je Garmin (hier heb ik ook wel eens een blog over geschreven) lijkt het me ook wel eens interessant om te kijken hoe je je mentale welzijn kunt verbeteren/monitoren met je Garmin horloge. Lees het hieronder

I Het sporten zelf uiteraard.
Mijn horloge motiveert me meer dan eens om toch nog even door te gaan, om net die km extra te rennen of die 10 minuten extra tot ik op het uur zit. En door sporten wordt je niet alleen fysiek gezonder, maar ook mentaal! Door sporten komt het stofje endorfine vrij, ook wel het zogenaamde gelukshormoon. Het is wetenschappelijk bewezen dat beweging niet alleen je stressniveau verlaagt, maar ook een positieve invloed heeft bij depressie en angsten.

II Je hartslag.
Hartslag zegt iets over stress en je hartslag kun je uiteraard met je Garmin horloge meten. Stress doet je hartslag verhogen. Ook bij mentale aandoeningen zoals burn-out, paniekaanvallen en angststoornissen heb je vaak een hogere hartslag door de stress. Wanneer je dus merkt dat je hartslag hoog is, is het goed om na te gaan waar dit door komt en kan het dus een teken zijn dat je stress ervaart (uiteraard zijn er ook een heleboel andere redenen te bedenken waardoor je hartslag (te) hoog is).

III Je stressniveau
Hoewel het niet met alle Garmin horloges mogelijk is: sommige horloges meten je stressniveau en geven op een schaal van 1-100 aan hoeveel stress je ervaart. Dit getal is gebaseerd op je hartslagvaribiliteit. Wil je meer weten hoe Garmin je stressniveau precies meet? Die informatie vind je hier. Wanneer je horloge aangeeft dat je veel stress hebt is het altijd goed om na te gaan waar dit door komt.

IV bijhouden hoeveel je slaapt
Uiteraard kun je met je Garmin horloge ook bijhouden hoeveel je per nacht slaapt en welke soort slaap je pakt. Dit kan een hoop zeggen over je mentale gezondheid: wanneer je bijvoorbeeld te weinig REM slaap pakt zul je merken dat je meer moeite hebt met concentratie en over het algemeen eerder vatbaar zult zijn voor een sombere stemming. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat wanneer je te weinig slaapt je eerder kans hebt op depressies en andere mentale gezondheidsproblemen. Met een Garmin Horloge kun je dit in de gaten houden.

V De body battery
Ook bij deze functie geldt dat niet elk Garmin horloge hierover beschikt. De body battery laat zien hoeveel energie je hebt. Hoe deze functie precies werkt vind je hier. Kort gezegd komt het er op neer dat het stress, herstel, slaap en lichamelijke activiteit combineert. Wanneer je body battery constant te laag is, is dat het teken dat je meer energie verbruikt dan je opbouwt en dit is een teken dat je jezelf overbelast.  

Hopelijk heb je iets aan deze tips wanneer je je mentale welzijn wilt monitoren/bevorderen!

Heb jij nog meer tips of heb je vragen? Laat het me dan vooral weten! Voor meer informatie over mentale gezondheid, volg mij op Instagram of neem een kijkje op mijn website: https://modules.finauwrites.com/

Share: