Een tijdje geleden kreeg ik van Garmin de mogelijkheid om de Edge 830 te testen.  In deze review zal ik jullie vertellen hoe deze mij bevalt, wat voor mij de redenen zijn om met een fiets computer te gaan fietsen en waarom je deze volgens mij als recreatie wielrenner wel of niet nodig hebt!

Ik & fietsen
Hoewel ik nog altijd meer hardloop dan fiets, merk ik dat ik steeds vaker op de fiets stap. Vaker dan vroeger. Een tijdje geleden heb ik een nare knieblessure (runners knee) gehad en dat heeft als effect gehad dat ik minder vaak kon hardlopen en echt moest gaan doseren hierin. Hierdoor ben ik meer gaan wandelen, maar ook gaan fietsen. Tegenwoordig fiets ik minimaal 1 x per week (vaak op de woensdagavond) met een vriendin. In de winter (eigenlijk sinds deze week) willen we dit op zondag gaan doen. Ik merk dat ik het juist in de winter belangrijk vind om te blijven sporten om goed in mijn vel te blijven zitten.
Hoewel ik met hardlopen alles altijd nauwkeurig bijhoudt met mijn Forerunner had ik tot voor kort had ik geen fietscomputer; natuurlijk gebruikte ik de Forerunner uiteraard wel om de afstand etc. te meten, maar ik merkte dat het toch jammer vond dat ik geen metertje op mijn fiets zelf had zitten. Dus toen ik de mogelijkheid kreeg vanuit Garmin om deze de testen, was ik happy:)

 

Wat zijn de voordelen van de Garmin Edge?
Met welke features van de Edge ben ik in het bijzonder heel blij?

  • Makkelijk te gebruiken. Als er iemand is die niet houdt van het installeren van allerlei apps dan ben ik het. Makkelijker dan de Edge kan het echter bijna niet;
  • De batterij houdt het lang uit;
  • Het scherm is heel duidelijk & overzichtelijk: je ziet meteen dat waar je op dat moment behoefte aan hebt. Je kunt heel makkelijk instellen wat je op je scherm wilt zien. Voor mij is dat: het aantal km, de afstand, de tijd en de temperatuur.
  • Je hoeft niet meer op je horloge te kijken wanneer je wilt weten hoeveel km je gefietst hebt of hoe laat het is;
  • Je kunt apps en berichtjes op je Edge laten binnenkomen, ipv dat je onderweg je telefoon moet checken. De vraag is of je dit wilt, ik heb ervoor gekozen om dit uit te zetten om ik het lekker vind om even mobiel loos te zijn als ik sport. Maar de optie is er wel en dat is wel fijn!
  • Je kunt de Edge een route laten bepalen: Hoe leuk is dit! Om deze feature te testen heb ik ingesteld dat ik 20 km naar het Noorden wilde fietsen en reed ik een nieuwe route; leuk om op deze manier eens lange nieuwe plekken te komen waar ik anders niet zo snel uitgekomen was.

 

Dus : aanrader als je net als ik, geen prof bent maar een recreatiewielrenner die eens in de week op zn fiets stapt? Of is het dan wat overdreven?
Wat mij betreft is de Edge 830 echt een aanwinst. Juist omdat je het die keer dat je gaat dan leuker ( & gemakkelijker) maakt en je beter bij kan houden wat je doet. Als je niet vaak fietst zal je waarschijnlijk ook minder routes weten en hier kan de Edge je bij helpen. Hoewel het zomer fietsseizoen nu natuurlijk zo goed als voorbij is, is het ook in de winter fijn om met een fietscomputer te rijden omdat je dan wat gerichter bepaalde routes kunt rijden in plaats van op de bonnefooi een stukje te gaan fietsen in het zonnetje (iets wat in de zomer een stuk leuker is). Met het gebruik van de Edge kan je heel gericht op zoek gaan naar geschikte routes voor elk moment:) .

Maken jullie al gebruik van een fietscomputer?

Share: