Ken je dat gevoel, dat je een uitgestrekte vrije dag voor je hebt waar je eens lekker van wilt genieten? Geen werk, geen verplichtingen? Maar dat je, doordat je ‘moet’ genieten, hier juist weinig van terecht komt? Ik hoor het de laatste tijd veel om me heen en moet zeggen dat ik er zelf ook wel last van kan hebben: en het lijkt de laatste tijd ook wel meer dan vroeger.  Wellicht dat het iets met deze ‘Coronatijd’ te maken heeft? Ik dook er eens in: wat maakt dat je vrije tijd als moeten gaat ervaren?

Ik vond een onderzoek/artikel dat stamt uit 2016 ; ver voor alle Corona perikelen weliswaar, maar daardoor niet minder van toepassing. Uit dit onderzoek bleek dat mensen graag plannen en structuur aanbrengen; iets dat natuurlijk supereffectief is om dingen af te krijgen, het welbekende ‘getting things done’. Maar of het plannen van vrije tijd ook zo’n goed idee is?
Gedeeltelijk! Het bleek dat wanneer mensen hun vrije tijd teveel plannen, zij deze tijd eerder als ‘moeten’ gaan ervaren en dat het idee achter vrije tijd: volledig ontspannen, op deze manier eigenlijk teniet werd gedaan. Het tot in de puntjes plannen van activiteiten op je vrije dag maakt dus dat je in feite minder ontspant.
Kleine nuance in het onderzoek: het in grote lijnen plannen van een vrije dag (dus niet het tot in de puntjes uitdenken van elke activiteit) bleek geen negatief effect te hebben op het gevoel van ontspanning. Blijkbaar, zo bleek althans uit het onderzoek, is de sleutel tot een ‘succesvolle’ vrije dag om in grote lijnen te plannen, maar de precieze invulling op de dag zelf verder vorm te geven.
Kern (althans van dit onderzoek): Plan niet alles tot in de puntjes op je vrije dag, maar doe ook spontaan dingen.

Het bovenstaande onderzoek stamt uit 2016 en dat is natuurlijk ver voordat iemand ooit had kunnen bedenken dat we in 2020 in een soort lock down situatie zouden belanden. Als ik dit vertaal naar de huidige tijd denk ik dat er ontzettend veel gepland moet worden. Door het vele thuiswerken vervaagd de lijn tussen werk en privé en blijf je meer in je werk (in dus in de to-do modus) hangen. Daarbij is de spontaniteit bij veel dingen minder omdat er tegenwoordig nou eenmaal veel gereserveerd moet worden; even een spontaan dagje naar een pretpark of uiteten kun je over het algemeen wel vergeten omdat je moet reserveren. Maar het is niet onmogelijk! Toevallig had ik afgelopen weekend een last minute weekendje weg. Plan was om naar Berlijn te gaan maar dat was niet mogelijk en in plaats daarvan werd het een weekendje Veluwe, dat we woensdagavond boekten. Last minute, gaan met de banaan en we zien het daar wel. Is het daarom dat ik zo genoten heb? Zou goed kunnen:)

Hou jij van spontane dingen of plan je liever tot in de puntjes? Merk je verschil in deze tijd?

 

 

Bron: Malkoc, Tonietto, Olin Business School/ Washington University, Journal of marketing Research

Share: