Mensen die mij kennen of een beetje volgen op Instagram zullen waarschijnlijk weten dat ik absoluut geen ochtendpersoon ben en ’s avonds veel meer ‘leef’. Zo sport ik ook liever aan het eind van de dag dan in de ochtend, en de keren dat ik heel vroeg ga sporten zijn op 1 hand te tellen. Het liefst loop ik of net voor het eten of 2 uur na het eten (rond half 8 ) hard. Tijdens een hittegolf/ warme zomerdagen loop ik vaak pas rond een uurtje of 10. Ik krijg wel eens de vraag of ik het prettig vind om zo laat nog te sporten i.v.m met het niet kunnen slapen. Het lijkt me leuk om er eens in te duiken en een blog te schrijven over mijn bevindingen; is dat nou eigenlijk bewezen, dat je slechter slaapt als je laat sport of valt dat wel mee?

Ik vond een interessant onderzoek dat werd uitgevoerd aan Harvard University en in 2018 werd gepubliceerd in Sports Medicine. Dit onderzoek was een soort verzameling van onderzoeken naar het effect van laat sporten op slapen; uit deze onderzoeken bleek dat het ’s avonds sporten geen negatief effect had op slapen. Juist het tegenovergestelde werd gevonden; sporters die ’s avonds sporten sliepen juist beter (vielen sneller in slaap en sliepen ook beter) dan mensen die niet s avonds sporten. MAAR, wanneer er vlak voor het slapen gaan intensief werd gesport, bleek dat dit wel een negatief effect had op het slapen, en dan vooral op de kwaliteit en op hoelang het duurt voordat je in slaap valt. Wat precies ‘intensief’ sporten is valt nog te betwisten natuurlijk en zal verschillen per persoon.

Dus: intensief sporten op een laat tijdstip is wellicht niet zo handig maar ’s avonds sporten kan op zich niet zoveel kwaad en werkt dus zelfs positief op slapen. Toch fijn dat de meeste wedstrijden niet s avonds laat georganiseerd worden;)

Laat sporten tijdens die hete zomerdagen:
Ik weet dat mijn training valt onder ‘intensief sporten’ als ik met een hittegolf nog laat ga sporten; mijn hartslag is dan logischerwijs vrij hoog door inspanning die het kost om in de hitte te bewegen. Ik slaap tijdens hete zomerdagen sowieso minder goed door de hitte, maar waarschijnlijk helpt hardlopen er dan niet aan mee: misschien dan toch maar in de ochtend hardlopen? 🙂

Merk jij ook dat je minder goed slaapt als je op een laat tijdstip nog intensief sport? Of merk je weinig verschil?

Share: