Vanuit Aftershokz kreeg ik de vraag of ik de Open Move wilde testen. De Open Move is een nieuw model headphones en kwam officieel uit op 25 september 2020. Ik ben al sinds lange tijd enthousiast Aftershokz gebruiker en ben ook trots ambassadeur; voordat de Open Move uit kwam gebruikte ik alleen het model Aeropex en schreef hier een tijdje geleden ook een review over die je hier kunt lezen. Vooraf wil ik graag even zeggen dat deze bevindingen hieronder mijn eigen bevindingen zijn en niet afhankelijk zijn van Aftershokz. In deze review zal ik de Open Move gaan vergelijken met de Aeropex (waar ik dus al een tijdje mee hardloop) en daarnaast zal ik aangeven welke nieuwe features er zijn bij dit nieuwe model. Wat is mij opgevallen en waarom zou je kunnen overwegen om dit nieuwe model aan te schaffen?

Bone Conduction
Uiteraard maken beide modellen dankbaar gebruik van de bone conduction techniek. Bij deze techniek hoor je het geluid niet via de gebruikelijke weg (via de trommelvliezen) maar via de jukbeenderen. Deze techniek is echt het handelsmerk van Aftershokz. Zoals ik ook al uitgebreid in mijn aeropex blog schreef; wat mij betreft is dit echt ideaal voor tijdens hardlopen omdat je zowel muziek- als omgevingsgeluiden tegelijkertijd hoort. Veel veiliger dus. Qua kwaliteit geluid hoor ik weinig verschil tussen de 2 modellen headphones (er is wel een verschil, namelijk de 7e vs de 8e generatie Bone Conduction). De Aeropex zou iets beter moeten geleiden. Ik merkte dit verschil echter in eerste instantie niet en nadat ik erop lette ook niet echt.

Batterij
De batterijduur van de Open move is minder lang dan die van de Aeropex (deze staat dan ook wel bekend om zijn extreem lange batterijduur). Een duur van 6 uur (Open Move) tegenover respectievelijk 8 uur (Aeropex). Wat mij betreft is 6 uur ook prima, ik moet ‘m iets vaker opladen maar met 6 uur houdt ie het prima vol tijdens een aantal trainingen na elkaar. Ook lange afstanden zijn nog prima te doen met 6 uur.

Waterproof?
Beide modellen zijn bestand tegen water, maar het verschil zit m erin dat de Aeropex echt waterproof te noemen is en de Open Move ‘kan wat water hebben’. Als je de headphones echt wilt gebruiken tijdens zwemmen zou ik je sowieso een ander model aanraden en dat is de Xtrainerz, die hier echt voor gemaakt is. Bij mij komt het niet vaak voor dat ze water te verduren krijgen; ik loop heel sporadisch wel eens in de regen  ( als het ook maar even kan plan ik trainingen om regenbuien heen;))

Gewicht & Uitstraling De Aeropex is iets lichter, hoewel het verschil nihil is; 26 g tegenover 29 g. Dit verschil voelde ik echter niet. Ik vind de Aeropex wat eleganter ogen dan de Open Move. De Open move is wat vierkanter en wat grover. Hoewel ik het niet had verwacht bleef de Open Move bij mij wat beter zitten dan de Aeropex. Maar ik kan me voorstellen dat dit per persoon (vorm hoofd) verschilt.

De prijs
Wat betreft de prijs zit er een behoorlijk verschil tussen namelijk 80 euro (169,95 euro voor de Aeropex en 89,95 euro voor Open Move) Dat is nogal wat en daarom is de Open Move zeker ook het overwegen waard. De reden dat de prijs wat lager ligt is uiteraard om de features hierboven. De open move is net wat simpeler.

Wat voordelen van de Open Move op een rijtje: De Open Move heeft de nieuwste Bluetooth techniek en dat houdt in dat je heel wat meer meter van je bron af (bv je telefoon) muziek kunt luisteren. Voor hardlopen niet perse nodig, maar wel handig als je je telefoon even wilt laten liggen en toch muziek wilt luisteren (bijvoorbeeld tijdens schoonmaken). De Open Move is op dit moment verkrijgbaar in 2 kleuren: zwart en wit, is mooi ingepakt (zie foto) en wordt geleverd met siliconen hoesje en oplaadkabel.

En jij?
Heb jij de Open Move al? Of overweeg je om deze aan te schaffen? Laat het me weten als je nog vragen hebt!

Share: