Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in psychologie. Het lijkt me daarom leuk om eens een blog te schrijven over hoe sporten kan helpen om mentaal goed in je vel te zitten. Er is hier vanuit wetenschappelijk oogpunt natuurlijk veel onderzoek naar gedaan, en hoewel ik dat ook mega interessant vind, wil ik hier nu mijn eigen bevindingen met jullie delen; dingen die mij zelf opvallen en niet zo zeer zaken die wetenschappelijk bewezen zijn. Misschien doe ik dat in de toekomst nog wel, maar eerst iets over wat sport mij persoonlijk brengt op het gebied van mentale gezondheid & geluk!

Sporten geeft structuur (aan je week en aan je gedachten)
Ken je van die dagen dat je van alles moet, maar aan niks toe komt of dat je niet weet wat je het eerst moet/wilt doen? Ik wel. Ik bedenk op die dagen dat ik iig een rondje wil hardlopen en plan daar mijn dag omheen, dit geeft wat structuur aan een (vrije) dag. Ook heb ik vaste avonden dat ik sport, voor mij geeft dat structuur aan de indeling van de week. Ook structureert het mijn gedachten, zie volgende kopje.

Sporten (en voor mij dan met name hardlopen) geeft energie en afleiding
Drukte, dagelijkse bezigheden, alles staat even op pauze wanneer je bezig bent met sporten. Wanneer je bezig bent met sport, ben ook echt even bezig met sport en niet met allerlei andere zaken waar je de rest van de dag mee bezig bent. En laten we wel wezen; hoewel sporten niet altijd leuk is en het soms ook echt vooral afzien is..afzien leidt wel tot afleiding;) Ook heb ik altijd hernieuwde energie na hardlopen, zelfs als ik slecht geslapen heb, heb ik kort na hardlopen geen last meer van vermoeidheid (dat komt later wel weer terug, maar op dat moment even niet;))

Sporten maakt me creatiever;
Ik heb vaak van die  eureka momentjes tijdens het hardlopen. Dan weet ik opeens wat ik wil gaan doen of bedenk ik me opeens wat ik vergeten was. Ook krijg ik al lopende vaak ideeën over wat ik wil doen met een bepaald project. Van die mini inzichtjes: I love it:) Ik ga soms zelfs speciaal hardlopen om dat gevoel op te wekken. Het maakt me alert en zorgt dat ik met frisse moed tegen iets aan kijk.

Sporten als prestatie: iets behalen
Mezelf uitdagen vind ik heerlijk. Hoewel ik in deze (Corona) tijd wel minder wedstrijden heb staan dan voorheen, hou ik er van om naar een bepaald doel toe te trainen, ik heb dat echt nodig. Hoe fijn is het als je een doel stelt en deze ook daadwerkelijk haalt (of er lig in de buurt komt).  1 kanttekening: ik moet wel zorgen dat een goal niet te belangrijk wordt en dat ik ook kan genieten van de weg er naar toe.

Herkenbaar? Hebben jullie nog andere mentale welzijnsmomentje die je bereikt door hardlopen?

Share: