Laatst postte ik er ook al iets over op Instagram; ik ben sinds een tijdje bezig met het behalen van 10k stappen per dag. In deze blog wil ik meer vertellen over waarom ik dat doe en hoe het me bevalt om dat dagelijks te doen.

Vroeger lette ik nooit op stappen
Als er iets op het display van mijn Garmin horloge was waar ik geen aandacht aan besteedde, dan was het wel de stappenteller..Toen ik echter wegens terugkomende knieklachten een tijdje geleden minder kon hardlopen dan voorheen en wel graag in beweging wilde blijven ben ik erop gaan letten en afgelopen periode van 4 weken heb ik geprobeerd om elke dag die stappen te halen. Is dat eigenlijk wel haalbaar en hoe bevalt het?

Tijdens mijn vakantie & op vrije dagen
JA! Tijdens de vakantie was het makkelijk om het aantal stappen te behalen. Hoewel ik weinig hardgelopen heb, was ik wel dagelijks bezig met hiken/ steden bezoeken, liep ik dus veel en kwam ik regelmatig op 17k stappen uit. Aan het eind van mijn vakantie was het stappen doel op mijn horloge (dat steeds hoger wordt en een soort gemiddelde is van het aantal stappen dat je loopt) op mijn horloge dan ook niet meer 10.000 maar 14.000 stappen. Dat was dan ook maar van korte duur want eenmaal thuis zijn 14k voor mij niet haalbaar en dus ging het stappen doel alweer snel omlaag. Op dagen dat ik vrij ben is het goed te doen om die 10k stappen te halen, al met al beweeg je al best wel wat en met een rondje hardlopen erbij kom je een heel eind.

Op werkdagen
Vind ik het nog best lastig. Je moet dan eigenlijk tussendoor al gaan wandelen, want je komt niet vanzelf aan je stappen als je een kantoorbaan hebt en veel zit. Ook qua tijd is het lastig om die 10k stappen te halen. Het is me wel iedere dag gelukt, maar met veel moeite; ik moest mezelf echt dwingen om na werk nog hele rondes te gaan lopen (waar ik niet altijd zin in had). Je doet 10k stappen niet zomaar even tussendoor op die dagen en ik denk dat ik dit stappen doel na deze trial van 4 weken ook maar loslaat voor werkdagen.

Hitte
Het is me 3 weken gelukt om elke dag 10k stappen te zetten.. alleen tijdens die hittegolf week was ik een aantal dagen Sjaak Afhaak en heb ik de stappen maar even gelaten voor wat het is. Maarrr.. de lat niet te hoog leggen met de hitte is ook een uitdaging op zich zeg ik dan maar:).

Loop je meer met een stappenteller?
Het tellen van stappen geeft een bepaald inzicht in hoeveel je beweegt. Goed punt is denk ik om het niet te belangrijk te laten worden, het zegt natuurlijk niet alles over hoeveel je beweegt en het is maar een getal, maar ik denk dat je uiteindelijk wel meer loopt als je je stappen telt; je bent je meer bewust en het is me al een aantal keer gebeurt dat ik ’s avonds nog even een blokje om ging om die extra stappen te zetten zodat ik mijn doel voor die dag haalde. Anders was ik toch echt op de bank blijven zitten.

Ga ik dit blijven doen?
Ik wil zeker op mijn aantal stappen blijven letten, maar denk wel dat het belangrijk is om wat nuance aan te brengen en het niet al te belangrijk te laten worden. Op werkdagen is het bijvoorbeeld lastig;  dan is iets minder ook prima.

En jij?
Tel jij stappen? Wat is jouw dagelijkse doel en is dit makkelijk te halen?

Share: