Ik heb al een aantal keer iets geschreven over hoe mindful hardlopen voor me kan zijn en dit een van de redenen is dat ik hardloop (zie blog ‘Waarom loop ik hard’). Hoewel ik het competitieve aspect en het behalen van PR’s ook zeker leuk & belangrijk vind, loop ik voor een groot deel ook hard omdat ik tijdens hardlopen relaxed word en echt in het moment kan leven. Mindful hardlopen dus. Omdat ik deze term al een aantal keer gebruikt heb in mijn blogs, lijkt het me leuk om er iets meer over te vertellen in een blog. Waarom is lopen mindful voor me en hoe loop ik mindful?

Wat is mindfulness & waarom doe ik het?
Voor de meesten waarschijnlijk een wel enigszins bekende term; mindfulness lijkt steeds populairder te worden, en terecht, want ik denk dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor het hier en nu in een drukke wereld vol moeten, moeten, moeten:). Wat ik versta onder mindfulness is het vermogen om in het hier en nu te leven en alles (inclusief je eigen gedachten) te accepteren zoals het is. Ik heb gemerkt dat dit erg werkt tegen onrustige en gehaaste gevoelens en gedachten over verleden en toekomst.  Grappige is dat dit heel goed te combineren is met hardlopen! Juist door in het hier en nu te blijven kun je meer van hardlopen genieten en plezier hebben in het lopen zelf. Vroeger was dit voor mij wel anders. Vroeger dacht ik maar aan 1 ding als ik hardliep en dat was de finish halen en het weer achter de rug hebben in een het liefst zo snel mogelijke tijd. Daardoor genoot ik weinig van het hardlopen zelf en ging ik eigenlijk alleen maar voor het einddoel: dat PR. Nu ik ook kan genieten van hardlopen zelf en merk ik dat ik ook meer plezier haal uit trainingen, i.p.v. alleen uit de wedstrijden die goed gaan.
Live for the journey, not only the goal is dan ook mijn slogan.

Mijn 4 tips om mindful hard te lopen:
1.  Ik ga zonder horloge op pad (of ik heb ‘m wel om, maar ik zet ‘m niet aan) omdat het meten van afstand & tijd over het algemeen leidt tot een gejaagder gevoel tijdens het lopen. In het begin vond ik deze lastig omdat ik van het ‘meten is weten’ ben. Waarom zou je hard gaan lopen als je niet eens weet hoeveel je loopt? Maar juist dit leidt eigenlijk af van het doel; lekker hardlopen.

2.  Focus op je ademhaling. Hier begin ik altijd mee, zelfs nog voor ik daadwerkelijk start met hardlopen. Wanneer je let op je ademhaling ben je je eigenlijk meteen al bewust van het hier en nu.

3.   Focus op de omgeving i.p.v. op je eigen gedachten. Hoewel ik juist tijdens hardlopen altijd  mega veel gedachten heb probeer ik deze tijdens mindful hardlopen juist ‘los’ te laten door me echt te focussen op wat ik zie en hoor. Hierbij gebruik ik alle zintuigen en ik wissel deze af.

4.   Ik mijd de stad en ga naar het bos. In een grote stad letten op wat je ziet en hoort en proberen om mindful te lopen is next level. Ik denk dat het zeker kan, maar ik vind het erg lastig en hou het liever bij een rustige omgeving. Ik hou wel erg van muziek tijdens lopen en hoewel dat lastig te combineren lijkt met mindfulness, kan het zeker wel op het moment dat je naast dat je muziek hoort ook nog kan focussen op de omgeving. Dat kan bijvoorbeeld met de Aeropex headphones van @aftershokz (no spon) omdat je hier behalve muziek ook nog de omgeving kan horen en je dus kan focussen op wat je hoort.

Lopen jullie wel eens mindful hard? Hebben jullie wellicht nog andere tips?

Share: