Waarom loop ik hard? Is de vraag die ik vanuit Garmin kreeg. Waarom trek ik toch wel een aantal keer per week mijn hardloopschoenen aan en trek ik erop uit? Ook voor mijzelf is het interessant om dit eens op een rijtje te zetten want zoals het altijd gaat met dingen die je veel doet; na een tijdje zit het in je systeem en vergeet je bijna waarom je er mee begonnen bent. Er zijn meerdere redenen te noemen waarom ik hardloop en ik zal ze hieronder met jullie delen!

Ik voel mij lichamelijk gezonder
Ik heb vroeger altijd veel gesport, maar ben hier tijdens mijn studietijd volledig mee gestopt. Ik merkte dat mijn conditie sterk achter uit ging; ik was al moe van een stukje wandelen en ik zag op tegen een stukje fietsen van huis naar het station. Daarbij was ik ook een stuk zwaarder dan ik nu ben. Dit niet sporten maakte dat ik lichamelijk minder goed in mijn vel zat, maar dit had ook zo z’n uitwerking op mijn mentale gesteldheid en dat brengt me op het volgende punt:

Mentale gezondheid
Het feit dat ik lichamelijk merkte dat ik niet meer sportte had zeker ook een mentaal effect: ik voelde me futloos en energieloos en ergens ook schuldig dat ik niet meer sportte omdat ik wist dat ik dit eigenlijk wel nodig had. Als een vicieuze cirkel waar je nooit echt beter uit gaat komen. Mijn manier om deze te doorbreken is geweest door ‘gewoon maar te gaan.’ Forerunner aan en go. Dan maar heel kort, dan maar heel rustig. Om in elk geval maar van die bank af te komen en de deur uit te gaan.

Ik word gelukkig & mindful van hardlopen
Tijdens mijn studie psychologie, toen ik dus weinig tot niet sportte, had ik college van Professor Erik Scherder. Ik leerde tijdens dit vak dat hij gaf, genaamd ‘Neuropsychologie’, over hoe je hersenen aantoonbaar baat hebben bij hardlopen en sporten in het algemeen. Ik zal hier verder niet te diep op in gaan (ik vind het wel heel interessant dus wie weet schrijf ik er nog wel eens een blog over). Toentertijd heb ik die informatie wel opgeslagen, maar heb ik er weinig mee gedaan.. vandaag de dag wel! Als ik me een beetje duf voel en niet productief ben op een dag dat ik juist wel productief wil of moet zijn, denk ik aan deze les en trek ik mijn schoenen aan; want het werkt. Sporten maakt dat je hersenen actiever zijn, dat je creatiever wordt en zaken beter kan overzien. In een wereld met veel prikkels, afleiding en drukte is het fijn om hardlopen te kunnen gebruiken als tool om structuur aan te brengen:).

Hardlopen brengt me even dat hier & nu, waar ik alle drukte vaak vergeet te zijn. Soms ben ik daar heel bewust mee bezig terwijl ik loop en soms geniet ik gewoon lekker en denk ik nergens aan. Beide heel fijn en mindful!

En dan last but not least: wedstrijden zijn kicken
De kick die je krijgt van een PR; van de juichende menigte en de gezelligheid van een wedstrijd. Heerlijk. Maar om die PR’s te kunnen lopen en wedstrijden een beetje lekker mee te kunnen doen moet je toch regelmatig trainen. Mezelf opgeven voor een wedstrijd werkt voor mij als een goede motivatie; wanneer die datum eenmaal staat weet ik dat ik gericht ergens naar toe kan trainen. En mocht ik niet zozeer op zoek zijn naar een ontspannen trainingsrondje (zie kopje hier boven), dan weet ik dat ik dat ik in elk geval moet gaan om km’s te maken voor een knaller van een PR!:)

 Dit zijn voor mij de belangrijkste redenen om hard te lopen. Ik ben benieuwd naar jullie motivatie! Waarom lopen jullie hard? Of meer algemeen natuurlijk; waarom sporten jullie? #beatyesterday #garminnederland #whydoyourun

Share: