Omdat ik een tijdje in Amsterdam gewoond heb en sinds ik terug ben in Alkmaar eigenlijk pas nu weer echt begonnen met met lopen, merkte ik dat ik afgelopen periode echt nog een beetje moest uitvinden wat de beste hardloopplekjes in de omgeving zijn. Ook op zoek naar een fijne plek om hard te lopen? De volgende spots zijn mijn favoriete hardloopplekken:

Het Bolwerk (langs de stadskade van Alkmaar): Als je een kort rondje wilt met mooi uitzicht is dit een goede optie. Je loopt als het ware op een verhoging dus je hebt prachtig uitzicht over de grachten van Alkmaar. Het bolwerk is van het begin tot het eind ongeveer 2 kilometer, dus als je ‘m heen en weer loopt heb je én mooi uitzicht én heb je een prima klein rondje. Ander voordeel: het is er relatief vlak en daarnaast loop je de gehele route op asfalt, wat het een relatief licht en easy rondje maakt.

Het Oosterhout park: Het Oosterhout park is vrij klein en als je alleen in het Oosterhout park wil lopen, ontkom je er dus ook niet aan dat je een aantal keer hetzelfde rondje loopt (het grootst mogelijke rondje is ongeveer een kilometer) Persoonlijk trekt het mij niet zo aan om 5 keer hetzelfde rondje te lopen. Dus wat ik altijd doe: combineer dit rondje met een route langs het Bolwerk. Wanneer je deze samenpakt heb je een rondje van 6 km. Me like!

Het Bergerbos: Als je wat meer tijd hebt, is het bos bij Bergen een goede optie. In Bergen kun je eindeloos veel routes lopen en ontdek je elke keer weer nieuwe paden. Het Bergerbos leent zich extreem goed voor langere afstanden, omdat je prima 10 km kunt lopen zonder ook maar 1 stuk hetzelfde te hoeven lopen. Daarbij is een training in het Bergerbos extra zwaar omdat je grote delen op zand loopt. Wil je een personal record neerzetten op een bepaalde afstand, dan is Bergen geen goede optie want de snelheid ligt hier een stuk lager door het zand en de steile hellingen. Ik heb zelfs een speciaal record voor afstanden in het Bergerbos, omdat een PR halen anders onmogelijk is.

De Oudorperpolder: Hier kan het extreem hard waaien en op de een of andere manier lijkt een 5 km hier altijd wel een 10 km. Echter, als het mooi & windstil weer is dan is het een superfijn rondje om te lopen. Een afstand van ongeveer 2.5 km als je het grootste rondje loopt). Vroeger liep ik hier heel vaak, tegenwoordig wat minder.

Het Geestmerambacht: Een rondje GMA is ongeveer 4.5 km als je binnendoor loopt, wat het een geschikt rondje maakt. Wil je kort lopen? Dan is 1 rondje net mooi. Wil je meer lopen? Dan plak je er gewoon 1 aan vasten kom je uit op 9 km. Daarnaast is het GMA een mooi recreatiegebied en een voordeel is dus dat je er geen auto’s tegen zult komen. In de weekenden ziet het er wel zwart van de mensen (en honden), wat dan weer minder prettig loopt. Over het algemeen is het GMA echter een prettige plek om te lopen en bovendien is het een relatief groot rondje, dus loop je weinig stukken hetzelfde.

Share: