Hieronder lees je een stukje over mijn eerste dag hier in Berlijn (dat was zondag). Het is me helaas niet gelukt om mijn blog ‘live’ te houden; we hebben zoveel gedaan dat ik gewoon niet meer aan schrijven toegekomen ben. Ik heb de bijzondere hoogtepunten per dag op een rijtje gezet, mocht je nog eens naar Berlijn gaan, heb je daar misschien ook iets aanJ. En jeetje wat is het lastig om een blog enigszins kort en bondig (lees: boeiend) te houden als zoveel te vertellen hebt.

Zondag

Zondagochtend wilden we eigenlijk eerst een Berliner Unterwelten (bunker) tour doen (zie vorige blog). Maar dat liep ietsje anders. Het vreemde aan deze tour is dat je niet van te voren kunt reserveren. Ik moet toegeven: ik heb altijd moeite met time management op vakantie, en ook deze keer bleek het weer een grote uitdaging. We misten onze tram en kwamen tien minuten te laat. Lekker begin dus. Schrale troost was dat de tour ook al uitverkocht was om half 11, dus zelfs als wél op tijd waren gekomen had het niet uitgemaakt. Conclusie: we konden morgen nog een poging wagen maar voor zondag zou het geen bunker tour worden.

Stonden we dan in een ijzig koud Berlijn, tour gemist en in alle haast had ik geeneens mijn gebruikelijke kop koffie gedronken. Gelukkig vertelde een medeweker van Berliner Unterwelten dat er vlakbij een interessante tentoonstelling, genaamd ‘Myth of Germania’ was. Ik had daar wel eens iets over gelezen en was nieuwsgierig, dus besloten we daarheen te gaan.

Bij deze tentoonstelling krijg je een goed beeld hoe het ‘nieuwe’ Berlijn eruit zou moeten zien volgens de nazi’s, wanneer zij de oorlog hadden gewonnen.

De tentoonstelling bevindt zich onder een metrostation in een soort van bunker waar nog oude restanten te zien zijn van de oude stad. Zeker interessant, juist omdat er verder eigenlijk weinig bekend over is.

Enige nadeel was dat het er echt steenkoud was. Als er al verwarming was stond die in elk geval al een hele tijd uit.

In de middag hebben we het olympisch stadion bezocht en zijn we met een tour meegegaan die ons rondleidde door de Berliner Mauer Gedenkstätte. Zo’n rondleiding kan ik je zeker aanraden ( ik kwam erop door deze blog: http://berlijn-blog.nl/bezienswaardigheden/de-berlijnse-muur/gedenkstatte-berliner-mauer/) Het verhaal van de gids liet de geschiedenis echt leven. Je kunt je er zoveel meer bij voorstellen dan wanneer je alleen de borden in het museum leest.

Op de weg terug naar het hotel zijn we nog langs het ‘Museum der West Allierten’ geweest (niet gepland, maar we liepen er toevallig langs). Je vindt hier een grote verzameling militaire voorwerpen en uniformen van de geallieerde troepen. Ik moet zeggen; het zit een beetje verstopt en er waren geen andere bezoekers dus ik vond het in eerste instantie een beetje creepy. Vooral omdat het ook geen officieel museum is, maar meer een soort portakabin waar een hobbyist zijn verzameling tentoonstelt. De verzameling was echter wel heel uitgebreid en als je van militaire verzamelingen houdt kan ik het zeker aanraden.

Omdat het een lange dag was met veel lopen heb ik mezelf  ‘savonds op een cheeseburger met patat getrakteerd. Ik wilde hieronder een foto delen van deze heerlijke hap, maarrrr helaas heb ik de foto niet meer want het was er eentje die ik met Instagram verhaal gemaakt heb (en die verdwijnt dus vanzelf weer)..Schade!

Share: